Vsaj boljši prenosnik je opremljen tudi z »nadzornim« programom, ki uporabniku omogoča vpogled v trenutno energijsko porabo in vsaj preklapljanje med različnimi profili. V profilih je moč nastavljati raven osvetlitve zaslona, hitrost procesorja, čas, po katerem se izklopi trdi disk, delovanje posameznih modulov, hitrost optične enote … Seveda pa je prav v vsakem prenosniku moč večino teh parametrov nastavljati tudi »ročno« prek nadzorne plošče, če seveda proizvajalec ne ponuja ustrezne nadzornega programa (včasih ga ni že nameščenega, ga pa lahko brezplačno snamemo s spletnih strani proizvajalca – velja preveriti).

Kaj torej narediti, za podaljšanje avtonomije prenosnika? Rešitev je več, najboljše rezultate pa bomo dosegli ob njihovi skupni in redni uporabi.

KAJ NAREDITI

Redno defragmentirajte trdi disk. Hitreje ko bo trdi disk opravil svoje delo, krajši čas bo porabnik energije. Povečanje učinkovitosti trdega diska dosežemo z rednim defragmentiranjem (seveda pa le takrat, ko smo priključeni na omrežno napajanje).

Vedno prilagodite svetlost zaslona. Nekateri novejši prenosniki imajo že vdelan senzor zaznavanja svetlobe okolice in temu primerno prilagodijo tudi svetilnost zaslona. Starejši in cenejši prenosniki pa te možnosti nimajo, zato velja prilagoditi osvetlitev zaslona na najnižjo še sprejemljivo za trenutno delo.

Zmanjšajte število aktivnih programov. Programi, ki delujejo v ozadju, prispevajo k skupni porabi procesorja. iTunes, Google Desktop Search, Skype, MSN in podobni programi so takrat, ko delamo z baterijo, pogosto nepotrebni. Če nismo povezani v omrežje, velja izklopiti tudi protivirusni program …

Dodajte več pomnilnika. To je vedno dobra ideja, saj omogoča računalniku, da aktivne informacije in programe izvaja iz pomnilnika RAM in ne posega v virtualni pomnilnik, ki je pravzaprav datoteka na trdem disku (kar dodatno obremenjuje trdi disk, ki je energijsko nekajkrat potratnejši od pomnilnika).

Izključite zunanje naprave. USB-naprave, vključno z miško ter vse radijske povezave, kot sta wi-fi in Bluetooth izključimo za daljšo avtonomijo – napajajo se namreč iz skupne baterije prenosnika. Nekatere na USB priključene naprave (MP3-predvajalniki) se tako tudi polnijo – kar jhitro sprazni akumulator prenosnika.

Poganjajte aplikacije s trdega diska namesto s pogona CD/DVD. Čeprav je poraba trdih diskov visoka, je stanje še slabše, če programe poganjamo z optičnih diskov. Če programa ni moč presneti ali namestiti na disk, razmislite o programih, ki ustvarijo sliko CD/DVD-ja ter znajo sliko pripeti v navidezni pogon (Daemon-toolz; Alcohol; PowerISO…)

Uporabljajte mirovanje namesto pripravljenosti. Ko moramo prenosnik odložiti za daljši čas bomo z uporabo funkcije mirovanja (hibernation) shranili stanje, nato pa se bo prenosnik povsem ugasil. Iz stanja pripravljenosti (stand-by) se bo prenosnik resda zbudil hitreje, a bo v vmesnem času za njegovo vzdrževanje potreboval kar nekaj energije.

Očistite kontakte baterije. Priporočamo, da vsakih nekaj mesecev odprete predel z baterijo in s krpo, namočeno v alkohol, očistite kontakte baterije. S tem bo pretok energije iz baterije učinkovitejši in izgube manjše.

Razgibajte baterijo. Napolnjene baterijo ni dobro puščati nerabljene dlje časa, priporočeno je da jo uporabimo vsaj dvakrat tedensko. Če želite preprečiti spominski učinek s popolno izpraznitvijo baterije, bodite pozorni na to, da imate starejšo Ni-MH baterijo, saj so novejše Li-Ion imune na ta učinek, hkrati pa jim škodi popolna izpraznitev!

Poskrbite za hladno delovanje prenosnika. Prenosnik, ki deluje hladno, potrebuje manjšo napetost, hkrati pa prezračevalni sistemi ne delujejo s polno paro. Tako vedno postavite prenosnik na ravno podlago, kjer lahko spodaj in s strani »diha«. Vsake toliko očistite prezračevalne poti – v ventilator (računalnik ugasite!) zataknite kakšno paličico ali izvijač, nato pa ga očistite s sesalnikom (če vetrnice ventilatorja ne zataknete jo lahko zračni tok preobremeni in okvari ležaje)!

Nastavite in optimirajte upravljanje z energijo. Preverite, ali so možnosti upravljanja z energijo v nadzorni plošči Windows usklajene z vašimi željami.

Ne poganjajte več aplikacij sočasno: Ko prenosnik deluje na baterijo, je priporočljivo delati le eno stvar naenkrat. Več opravil hkrati namreč zahteva večjo obremenite procesorja, diska in pomnilnika, kar veča porabo ...

Ne zahtevajte preveč od prenosnika: Več ko zahtevate od prenosnika, hitreje bo porabil baterijo. Branje e-pošte ali pisarniško delo je veliko manj zahtevno od predvajanja DVD-filma, igranja iger ali kodiranja glasbe MP3 …

Kupite zmogljivejši prenosnik: Če stvari delujejo prepočasi in baterija ne traja dovolj dolgo, je morda čas da razmislite o zamenjavi baterije, morda dokupu dodatne pomožne baterije, če prenosnik to podpira, ali pa celo o nakupu novega prenosnika.

Znižajte grafične nastavitve: Če imate v prenosnik vdelan grafični pospeševalnik, morda velja pogledati v nastavitve grafike in izključiti 3D-zmožnosti, znižati ločljivost ali globino barv. Pomagala bo tudi nastavitev črne barve za ozadje namizja.

Izključite samodejno shranjevanje v pisarniških aplikacijah. Pisarniške aplikacije so nastavljene tako da vsakih 5 ali 10 minut brez posredovanja shranijo trenutno odprte dokumente. Če z diskom ne delamo, to povzroča periodično zaganjanje diska, kar utegne hitreje sprazniti baterijo. Seveda pa bodite pozorni, da ne boste izgubili svojega dela in datotek, ko se baterija popolnoma izprazni.

Izključite zvok. Če kolikor ne gledate filmov ali poslušate glasbe, velja v nastavitvah prenosnika zvok nastaviti na nemo (mute).

Jaka Mele