Uvod malce spominja na TV-prodajo. Z malo razliko, da se nič ne prodaja, ampak zgolj predstavlja prednosti brezplačne storitve gmail.com z uporabo lastne domene. Pa poglejmo, katere sestavine potrebujemo, da uredimo vse potrebno. Odpravimo se na spletno stran www.google.com/a/cpanel/domain/new. Če še nimamo lastne domene, jo lahko kupimo pri izbranem registratorju, to je lahko tudi Google, ki vam na omenjeni strani domene ponuja za deset dolarjev letno.

Brezplačen vpis v storitev Google Aplikacije, nam omogoča uporabo e-pošte in drugih storitev z lastno domeno!

Po uspešni registraciji se na prej omenjeni strani vpišemo v Google Aplikacije. Izberemo predvideno število uporabnikov e-pošte, to je lahko največ 2000. Če številko dosežete, vam Google brezplačno omogoči tudi več e-poštnih računov na vaši domeni. Po uspešni brezplačni registraciji smo po novem uporabniki Googlovih Aplikacij (Start Page, Chat, Docs, Email, Calendar in Sites). Če želimo storitve uporabljati z lastno domeno, moramo sistemu dokazati, da smo lastnik domene. Za pravilnost postopka poskrbi vodnik, ki od nas zahteva, da v spletni strežnik naše domene shranimo izbrano datoteko. Sistem preveri, ali je datoteka res na dogovorjenem mestu, in tako potrdi lastništvo. Ker nas tokrat zanima samo e-pošta, se po prvi prijavi odpravimo na kartico »Nastavitve storitve« in izberemo »E-pošta«. Nato pod možnostjo »Splošno« – »Spletni naslov« izberemo »Spremeni URL«. Zdaj lahko vpišemo naslov, prek katerega bomo dostopali do spletnega vmesnika svoje nove e-pošte. Priporočam uporabo »mail.domena.com« ali »posta.domena.com«. Naslednji korak od nas zahteva vpis CNAME pri gostitelju domene. To storimo tako, da se pri registratorju domene vpišemo v stran za upravljanje domene, poiščemo nastavitve za CNAME in za vrednost CNAME vpišemo »mail« ali »posta«, kar smo si pač prej izbrali. Cilj CNAME nastavimo na »ghs.google.com«. Zdaj v osnovnem pogledu Google Aplikacije kliknemo še »Aktiviraj e-pošto«. Za aktiviranje je potreben vnos zapisov MX. Podrobna navodila imate na omenjeni strani. Če možnosti za spremembo zapisov MX in CNAME nimate, preprosto pošljite e-sporočilo z ustreznimi podatki svojemu registratorju in zadevo vam bodo uredili.

Delovna plošča nam ponuja preprosto upravljanje s storitvijo Google Aplikacije

Ko opravite vse potrebno, lahko s skrbniškim računom dodajate nove uporabnike, ki bodo lahko svoj novi e-poštni račun v velikosti 7 GB uporabljali prek spletnega vmesnika na naslovu v obliki posta.domena.com. Uporaba pošte je za uporabnike enaka kot uporaba Gmaila, saj gre za isto storitev z razliko uporabe svoje domene. Nič posebnega? No ja, če ste podjetje z enim ali nekaj tisoč zaposlenimi, lahko tako brezplačno ponudite elektronske naslove brez stroškov vzdrževanja, nadgradenj, najemanja in podobno. Isto velja za posameznike in društva. Zdaj imate lahko končno brez stroškov, znanja in vzdrževanja tudi e-naslov v obliki janez@novak.si, seveda če imate v lasti želeno domeno. Storitev omogoča tudi dostop do pošte POP in IMAP, če pa se vam zdi 7 GB premalo prostora, vam Google za ustrezno plačilo ponudi tudi več. Svoj poštni spletni vmesnik pa lahko tudi malce modificiramo, saj nam omogoča prikaz poljubnega logotipa.

Google omogoča brezplačno uporabo Gmaila z lastno domeno. Svojim zaposlenim ali prijateljem lahko ponudite e-naslov s poljubno domeno. Dostop je prek spletnega vmesnika, POP ali IMAP. Zadevo popestrimo z lastnim logotipom.

Kot skrbnik lahko svojim uporabnikom omogočimo tudi skupne stike, ki prav pridejo v poslovnih in društvenih krogih. Skratka, rešitev vam zagotovi profesionalen e-naslov, stabilen in preverjen sistem e-pošte, ki ga uporabljajo milijoni ljudi po svetu, učinkovit sistem filtriranja neželene elektronske pošte, dostop POP/IMAP in še kup dobrot, ki jih boste cenili ob vsakodnevni uporabi pošte. Seveda je vse skupaj na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Moj mikro, Januar 2009 | Uroš Florjančič